Lagom till lucia började jag mitt årliga julbak. Först ut var lussekatter härliga ljuvliga gula bullar med mycket saffran.
Här kommer mitt recept på dessa härliga lussebullar.
Lussekatter (ca 70 st)
100 g jäst
200 g smör
1 liter mjölk
500 g grekisk naturell yoghurt
4 påsar saffran (ca 2 g)
1 dl socker
2 dl vit baksirap
1 tsk salt
2 ägg
1 msk ren sprit
ca 30-35 dl vetemjölspecial
Smula jästen i degbunken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader) Häll degspadet över jästen, rör om så att den löser sig. Tillsätt yoghurten och äggen. Häll i salt, saffran, sirap och socker plus det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Arbeta degen på mjölat bakbord och forma till lussekatter. Garnera med russin. Låt jäsa ytterligare på plåtar ca 30-35 minuter. Pensla sen med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-7 min i 225 grader.
MITT TIPS: Lägg saffran 1msk socker och en 1msk sprit i en mortel och arbeta runt, innan du tillsätter det i degen för att få ut så mycket arom som möjligt från saffranet.
LYCKA TILL!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar