Nu har jag tecknat en prenumeration av tidningen Hembakat en riktig dröm, för den som älskar att baka hemma. Många bra recept och helt underbara bilder, någonting som passar alla oavsett vad man gillar att baka.
I dag när min vännina Maggan och hennes dotter Stina skulle komma förbi efter middagen, passade jag på att baka en äppekaka till fikat. Självklart så kommer receptet från Hembakat den här gången.
Saftig Äppelkaka
100g mandelmassa
3 ägg
11/2 dl strösocker
50 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1dl mjölk, 3%
ca 4-6 äpplen
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter.
Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida. Blanda den med ett ägg i taget. Rör ner sockret. Smält smöret och låt det svalna.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner det i äggsmeten.
Tillsätt smöret och mjölken i smeten.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg hälften av klyftorna i botten. Häll på smeten och lägg på resten av klyftorna.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-40 min. Känn med en sticka så att kakan inte är kladdig.
Enkel kaka med äpplen och mandelmassa. Ät den som den är eller tillsammans med lite vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar