Besökare

3 september 2012

Höstmånad

Nu har vi kommit in september, början på hösten och mörkret men också en härlig årstid med mycket färger. Själv är jag nog en typisk höstmänniska. Hoppas ni haft en skön och härlig sommar trots det något omväxlande vädret med en hel del regn som varit i sommar, åtminstone här i Sverige. Tänker avsluta sommaren med bilder på en härligt god pärontårta som jag bakade förra året till min födelsedag.



Pårontårta: vaniljbottnar med vaniljkräm och grädde med päronbitar i mellan spaklad med grädde, täckt med marsipan som är penslad med smält choklad, dekorerad med sommarblommor i marsipan.



 
Dom här bilderna får avsluta sommaren, så får vi hoppas att vi får en härlig höst i år.
 
 

2 september 2012

Franska surdegsbaguetter

Här kommer recept och bilder på mina Franska surdegsbaguetter som jag bakat.

 
Franska surdegsbaguetter
 
500 g ljummet vatten
9 g jäst
200 g vetesurdeg
800 g vetemjöl ( Manitoba Cream)
2 msk olivolja
18 g havsalt
 
Kör vatten och jäst långsamt i 6 min, tillsätt surdegen kör 6-7min. Tillsätt mjölet och oljan öka hastigheten och kör 4 min. häll sist i havsaltet och kör 4 min igen.
Lägg degen i en rejält mjölad bunke, låt vila 1 tim. med plastfolie över.
Ta upp degen försiktigt och väg upp i 350 g bitar, forma varsamt till baguetter mjöla och lägg på plåt, täck med plastfolie igen och låt jäsa ca 1 timme till. Sätt på ugnen på 260 grader i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en långpanna fylld med vatten i ugnen. 
Snitta bröden precis innan du sätter in plåten i ugnen, sänk temperaturen till 220 grader.
Grädda tills bröden fått fin färg ca 15-20 min. Låt svalna på galler.
 
 
Helt underbart goda prova själv.
 


Surdeg, vete och råg

Surdegsbröd är väldigt populärt just nu, gott och nyttigt är det också. Vill du göra din egen surdeg så är det inte så svårt. När man gör sin egen surdeg så är det viktigt att använda ett mjöl med hög utmalningsgrad för att få med mjölets vitaminer och mineraler. Bakterierna i surdegen behöver dessa förutom kolhydrater, proteiner och fett, för att utvecklas på rätt sätt.

Jag rekomenderar att du använder dig av Stenmalet Vetemjöl till vetesurdeg samt Stenmalet Rågmjöl till rågsur.

Dag 1. Blanda en del mjöl och två delar 30-gradigt vatten. Täck skålen och ställ på varmt ställe, ca 26-30 grader. Låt stå i tre dagar, rör om en gång om dagen.

Dag 4. Blanda i ytterligare en del mjöl och två delar 30 gradigt vatten. täck över och låt stå.

Dag 5. Klart för slutblandningen. Ta en del surdeg, en del mjöl och två delar vatten. Blanda och låt stå varmt i minst 16 timmar.

Dag 6. Blandningen från dag 5 är nu fullt aktiv och kan blandas i de degar du vill ge bättre smak och finare inkråm.

Dosering
Ljust bröd, ca 250 g/lit.
V/R-bröd 500 g/lit.
Råg-/grovbröd 1000 g/lit.

Suredeg kan användas till alla sorters matbröd. Med en lämplig sammansättning smakar brödet inte surt utan får en fyllig smak och en utpräglad, aptitlig brödarom. Det blir också en -förbättrad hållbarhet. -Inkråmet blir bättre. -Bättre skivor. -Saftigare bröd.
Tänk på att inte arbeta degen för hårt när du ska baka ut den, om du vill behålla det fina inkråmet.